Cheile Nerei

Sunt o formaţiune de tip chei de-a lungul râului Nera, fiind cele mai lungi si spectaculoase din România, situate la limita sud-vestică a ţării, în sudul munţilor Anina, pe teritoriul administrativ al judeţului Caraş-Severin, între localităţile Sasca Română şi Şopotul Nou.

Distanţa pe care se întind cheile este de circa 22 km, din care aproximativ 20 km de chei propriu-zise. Zona nu este amenajată turistic. Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa ocupă zona sudică a Munţilor Aninei şi partea nordică a Munţilor Locvei.

PODUL BEIULUI
Se găseşte la confluenţa pârâului Bei cu râul Nera, peste pârâul cu acelaşi nume, la limita Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa.
Se poate ajunge cu barca sau pe picioare prin Chei, dinspre Şopotul Nou sau dinspre Sasca Română, pe firul apei printr-un şir de tuneluri săpate în calcar.

LACUL OCHIUL BEIULUI – CASCADELE BEUŞNIŢA
Se poate ajunge de la Podul Beiului, după un traseu de cca. 7 km pe firul pârâului Bei până la Lacul Ochiul Beiului, situat la 310 m altitudine, cantonat într-o dolină adâncă de 3,5 m şi alimentată de un izbuc submers. Apele sale – splendid colorate în verde-albăstrui, tulburate de unduirile păstrăvilor – nu îngheaţă niciodată.

De aici, porneşte o potecă nu prea lungă, un traseu de jumătate de oră de mers, care ne conduce în mirifica lume a Cascadelor Beuşniţei, unice în peisajul românesc prin frumuseţe. Poteca marcată cu triunghi albastru urcă prin preajma pârâului Beuşniţa, ale cărui ape cad peste micile praguri de tuf calcaros, formând micro-cascade, trădând parcă frumuseţea ce va urma. Cea mai înaltă cascadă, ce măsoară 15 m, este bogat concreţionată, acoperită cu muşchi verde, cu numeroase caverne spre baza ei, peste care apa se aruncă în pânze transparente, strălucitoare, adunându-se în dantelăria gururilor de mai avale.

LACUL DRACULUI
De la confluenţa Nerei cu Beiul, un drum forestier lung de 4 km pătrunde în lungul Nerei până la Cantonul Damian. De aici, urmând marcajul cu bandă roşie, se poate pătrunde în chei spre Poiana Alunilor, în cel mai spectaculos şi sălbatic sector al acestora. Drumul trece într-un loc peste Nera, pe un pod suspendat. Puţin mai sus de râu se cască o gaură adâncă în calcar şi, în ea, ca o lacrimă căzuta din cer, de o culoare impresionantă albastru-verzuie, Lacul Dracului.
Se poate ajunge şi cu barca, plecând din Şopotul Nou.


0 Shares