Speologie

Speologia implică parcurgerea de peşteri frumos concreţionate, nevandalizate sau murdărite ca aşa-zisele peşteri turistice. În funcţie de opţiuni, vă putem conduce în peşteri verticale sau a căror parcurgere implică trasee subterane parcurse de ape. Menţionăm că nu se pot vizita peşteri declarate rezervaţii speologice, a căror parcurgere necesită aprobări speciale.

Peştera Mare de la Soronişte – se află în masivul Domogled şi este o peşteră cu o denivelare negativă de 90m. Are o istorie interesantă încă de pe vremea Imperiului Austro-Ungar, când, după un mare pariu, două persoane au îndrăznit să coboare primul puţ de –32m. Este o peştera sportivă, recomandată persoanelor cu experienţă pe verticale.

Pestera cu două intrări – se află în cheile Prisăcinei, este o peşteră mare, orizontală şi uşor accesibilă din punct de vedere tehnic.

Peştera Podului de la Ponoarele – este în vecinătatea celebrului Pod al lui Dumnezeu (podul este o arcadă de calcar care a rămas după prăbuşirea unei galerii a acestei peşteri).

Peştera Gramei – în localitatea Jupâneşti din podişul Mehedinţi. Este o peşteră mare, frumoasă şi uşor accesibilă.

Peştera Ponicova – situată în defileul Dunării, la vărsarea râului Ponicova în Dunăre. Este cea mai lungă peşteră din întreg defileul, galeria întinzându-se pe 1,6 km. Accesibilă atât de pe uscat cât şi cu bărcile, din Dunăre, poate fi vizitată şi de către cei mai puţin experimentaţi.

Peştera Veterani -Deşi mică din punct de vedere al dezvoltării în comparaţie cu peştera Ponicova, are de asemenea o mare importanţă turistică şi istorică. Datorită poziţiei strategice din Cazanele Dunării şi dimensiunii generoase a Sălii Mari, a fost folosită ca garnizoană militară, fiind aprig disputată de puterile vremii. La intrare şi în interiorul peşterii au fost construite fortificaţii, ziduri şi locuinţe, fiind prima peşteră din lume cu hartă. O mare parte din construcţii, rezervorul de apă şi numeroase inscripţii pot fi văzute şi astăzi. Arheologii au descoperit numeroase dovezi de locuire din cele mai vechi timpuri. Accesul se poate afce doar de pe Dunăre.

Peştera Sfodea – este situată în Podişul Mehedinţi, fiind o peşteră uşoară, frumos concreţionată, nevandalizată, galerie unică şi final cu apă.

0 Shares