Croaziere pe Dunăre

Dunărea la Cazane, un spectacol unic: o poveste geologică, o poveste a vieţii, o poveste a istoriei.

CROAZIERA PE DUNĂRE: Se poate merge cu vaporul sau cu şalupe, pe Traseul Orşova – Mraconia – Cazanele Mari.

Traseul parcurge cea mai spectaculoasă porţiune a Dunării, respectiv un defileu tăiat în calcare, cu pereţi sălbatici şi înalţi. Se pot vizita mai multe obiective turistice:

  • Mănăstirea Mraconia – Atestată documentar de la 1453, Mănăstirea Mraconia este distrusă în timpul războiului ruso-austro-turc (1787-1792), refăcută şi demolată apoi în 1968. Numele provine de la numele pârâului Mracuna, care înseamnă apă întunecată. Replica modernă a vechii mănăstiri Mracuna a fost construită în anii “90, pe malul Dunării, pe scheletul fostei clădiri a Balonului de semnalizare din Cazanele Mici.
  • Chipul lui Decebal, o sculptură în stâncă înaltă de 18 metri – Se află in golful Mraconia, fiind vizibil de pe podul cu acelaşi nume şi de pe vasele de croazieră. Este scluptat în calcar, la sfârşitul anilor 90, la iniţiativa românului IOSIF CONSTANTIN DRĂGAN.
  • Tabula Traiana – Se află în partea sudică a Defileului Porţile de Fier. Datează din anul 100 a. Chr. şi comemorează finalizarea Drumului Roman, construit de Traian în timpul pregătirilor războiului împotriva Daciei, fiind plasată la 1,5 m deasupra drumului. Tabula Traiana a fost ridicată din poziţia iniţială cu 25 de m pentru a fi protejată de apele lacului de acumulare. Face parte din patrimoniul UNESCO
  • Peştera de la Gura Ponicovei – Este o peşteră mare (1,66 km), cu două nivele (etajul superior fosil, care a fost locuit din cele mai vechi timpuri şi unde au fost descoperite numeroase obiecte din neolitic şi etajul inferior activ cu o lungime de 600 de m, care este o străpungere hidrografică, făcută de pârâul Ponicova pe sub masivul Ciucarul Mare până la Dunăre).
  • Peştera Veterani – Deşi mică din punct de vedere al dezvoltării în comparaţie cu peştera Ponicova, are de asemenea o mare importanţă turistică şi istorică. Datorită poziţiei strategice din Cazanele Dunării şi dimensiunii generoase a Sălii Mari, a fost folosită ca garnizoană militară, fiind aprig disputată de puterile vremii. La intrare şi în interiorul peşterii au fost construite fortificaţii, ziduri şi locuinţe, fiind prima peşteră din lume cu hartă. O mare parte din construcţii, rezervorul de apă şi numeroase inscripţii pot fi văzute şi astăzi. Arheologii au descoperit numeroase dovezi de locuire din cele mai vechi timpuri.

Pentru doritori se poate coborî din şalupă sau vapor, folosind bărci pneumatice, direct în Peştera Ponicova (lungă de 1,6 km), care poate fi vizitată până la intrarea din amonte, de unde returul se face cu autocarul până în localitatea Orşova.

Tura completă cu vizitarea peşterilor durează o zi. Pentru o tură fără a coborî de pe vapor se poate face o jumătate de zi.

NOTĂ: numărul minim necesar pentru a putea organiza o croazieră este de 10 participanţi.

0 Shares